Dlaczego zamazujemy twarze lub tekst przed udostępnieniem?

Niezależnie od tego, czy publikujesz zdjęcie na publicznym forum, udostępniasz dokument obsłudze klienta, czy wysyłasz zrzut ekranu, na którym przypadkiem znalazł się adres, na Twoich obrazach znajdują się szczegóły, które nie muszą być publiczne. Anonimizacja twarzy, tablic rejestracyjnych i wrażliwego tekstu przed opuszczeniem urządzenia przez plik gwarantuje, że informacji tych nie będzie można zebrać, przechować ani ponownie wykorzystać.

Jak działa lokalna anonimizacja

To narzędzie nie wysyła Twojego zdjęcia na serwer w celu przetworzenia przez sztuczną inteligencję. Zamiast tego ładuje obraz bezpośrednio na płótno wewnątrz Twojego własnego okna przeglądarki. Kiedy rysujesz pole na twarzy lub tekście, własny silnik graficzny przeglądarki stosuje efekt rozmycia lub pikselizacji lokalnie.

Kiedy klikniesz pobierz, przeglądarka podaje zmodyfikowany plik prosto z własnej pamięci. W tym procesie nie ma etapu, w którym zdjęcie podróżuje przez internet.

Prawdziwa anonimizacja vs wizualne ukrywanie

Niektóre szybkie narzędzia do oznaczania w telefonach lub podstawowych przeglądarkach obrazów stosują efekt „rozmycia”, który czasami można odwrócić, jeśli intensywność jest zbyt niska, lub jeśli jest zapisany jako nakładka, a nie trwale zmieniający piksele obrazu.

To narzędzie wykonuje destrukcyjną manipulację pikselami. Po pobraniu zanonimizowanego obrazu, oryginalne piksele w zaznaczonych obszarach zostają bezpowrotnie zastąpione ich rozmytymi lub spikselowanymi wersjami. Oryginalne dane fizycznie znikają z nowego pliku.

Co z ukrytymi metadanymi?

Zdjęcie często niesie ze sobą ukryte metadane — takie jak współrzędne GPS miejsca, w którym zostało zrobione, lub dokładną markę i model aparatu. Proces rozmycia zachowuje wymiary obrazu, ale może usunąć część z tych metadanych w zależności od procesu eksportu Twojej przeglądarki. Jeśli chcesz celowo usunąć ze zdjęcia wszystkie dane o lokalizacji, nasz darmowy usuwacz EXIF pozwala na ich sprawdzenie i całkowite wyczyszczenie, dokładnie w tej samej karcie przeglądarki.

Bezpieczniejszy sposób udostępniania

Udostępnianie zdjęcia nie powinno oznaczać udostępniania wszystkiego, co się na nim znajduje. Zamaż szczegóły, które mają tutaj znaczenie, za darmo, bez konieczności opuszczania Twojej maszyny przez plik. To narzędzie zostało stworzone, aby pozwolić Ci na egzekwowanie własnych granic prywatności. Z tego samego powodu stworzyliśmy aplikację Vaultine, zaszyfrowany sejf na pliki, które chcesz zatrzymać całkowicie dla siebie.